Beaujolais Nouveau 2025 is here!

Gepubliceerd op 24 november 2025 om 14:22

Op donderdag 20 november was het weer zover: de officiële release van de Beaujolais Nouveau van 2025. Op deze dag vieren wijnliefhebbers wereldwijd dit feestelijke moment, waarbij de jonge wijn, gemaakt van de Gamay druif  zijn debuut maakt. Licht, fruitig, vrolijk en vooral bedoeld om meteen te drinken. De wijnflessen worden al eerder verspreid maar mogen pas vanaf de derde donderdag van de maand verkocht worden. 

 

De wijn zegt het eigenlijk al, het komt uit het gebied Beaujolais in Frankrijk. De meeste druiven worden in september geoogst. Voor de verwerking wordt de carbonische maceratie methode gebruikt, wat bijdraagt aan de frisse, fruitige stijl met weinig tannine. De hele, onbeschadigde druiven gaan in een tank en onderste druiven worden door het eigen gewicht gekneusd en beginnen te vergisten. De bovenste druiven vergisten in de bes. De wijn wordt daarna geperst en gebotteld. Het hele proces duurt maar maar 6 tot 8 weken. De beaujolais nouveau drink je jong binnen een jaar. 

 

De Beaujolais Nouveau past uitstekend bij een aperitif dinatoire: een informele avond waarbij kleine gerechtjes de hoofdrol spelen. Denk aan luchtige hapjes, dips, brood, olijven en mini-bites die ideaal combineren met de speelse zuren van deze jonge wijn.

Of je nu kiest voor een intieme avond thuis of een spontaan samenzijn tijdens de koude winteravonden. Beaujolais Nouveau is gemaakt om te delen. Een perfecte wijn om mee te borrelen met vrienden, omdat hij laagdrempelig en verfrissend is en niet te zwaar wordt na meerdere glazen.

Bij een wijn die zo toegankelijk is, horen natuurlijk bijpassende lekkernijen. Een mooie plank met charcuterie zoals saucisson, jambon cru en paté doet het altijd goed. Combineer dit met Franse kaasjes zoals Comté, Saint-Marcellin, brie of een zachte geitenkaas, en je hebt een perfecte match.

Een van de charmantste onderdelen van de Beaujolais-traditie is het moment waarop de wijnboeren de eerste vaten door de dorpsstraten rollen. Deze vrolijke optocht, begeleid door muziek en festiviteiten, markeert het officiële begin van het Beaujolais-seizoen. 

 

welke moet ik dan kopen?

Hieronder een aantal producten die worden aangeraden door het team van Vinolona. 

 

Séléné Beaujolais Nouveau 2025

Jean-Paul Brun  Terres Dorées Beaujolais L’Ancien Primeur 2025

Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2025

Domaine de la Couvette - Beaujolais Primeur (bio) 2025

Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2025

Domain Jean Foillard Beaujolais Nouveau 2025

Laurent Perrachon & Fils – Beaujolais-Nouveau 2025

 

 

 

 

 

Ik proef de sterren

Lang geleden, in de abdij van Hautvillers, liep Dom Pierre Pérignon rond als een monnik met duidelijke prioriteiten: bidden, werken… en vooral heel goed wijn proeven. De wijnen in zijn tijd waren nogal ruig. Denk aan de puberjaren van wijn maar Dom Pérignon dacht: dat moet toch beter kunnen?Hij mengde druiven, perste ze met engelengeduld en verfijnde alles wat maar te verfijnen viel. En toen hij iets bijzonders proefde, zou hij volgens de legende hebben uitgeroepen: “Kom snel, ik proef de sterren!”En toegegeven: als je bubbels ontdekt na een leven vol rustige kloosterdagen, is dat waarschijnlijk ook best een hemelse ervaring.

Lees meer »

Beaujolais Nouveau 2025 is here!

Op donderdag 20 november was het weer zover: de officiële release van de Beaujolais Nouveau van 2025. Op deze dag vieren wijnliefhebbers wereldwijd dit feestelijke moment, waarbij de jonge wijn, gemaakt van de Gamay druif  zijn debuut maakt. Licht, fruitig, vrolijk en vooral bedoeld om meteen te drinken. De wijnflessen worden al eerder verspreid maar mogen pas vanaf de derde donderdag van de maand verkocht worden. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.